img

3250 евро за първо, 6500 евро – за второ и 9735 евро – за трето дете. Ето как Албания стана най-бързорастящата нация в Европа

/
/
/
152 Views

Албания е една от малкото страни в Европа, която продължава да се радва на положителен прираст на населението и сравнително висока раждаемост.

Според международния коефициент на раждаемостта страната изпреварва Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Франция и дори САЩ. Нещо повече – Албания е единствената държава извън Африка и Азия, която в последните 10 години винаги има положителен прираст на населението.

Според актуалните данни на ООН през 2021 г. на 1000 жители в Албания са се родили малко над 18 деца. Дори в една от най-социалните и спокойни държави за отглеждане на дете – Швеция, този коефициент е малко над 13 деца на 1000 пълнолетни жители.

Албания предлага една от най-добре работещите системи за майчинство, което в Тирана е 52 седмици. Жените в страната обаче могат да ползват още 104 седмици отпуск за отглеждането на деца до 7-годишна възраст, като за този период работодателят е длъжен да пази мястото им, а държавата им плаща по една минимална заплата месечно.

Още през 2019 г. в Албания влезе в сила ​пакет мерки за стимулиране на раждаемостта.

Родителите в страната получават по 3250 евро за първо, 6500 евро – за второ, и 9735 евро – за трето дете. Ежегодно за семействата има и сериозни данъчни облекчения – близо 1000 евро годишно за първото дете и по още 750 евро за всяко следващо. Детските градини и училищата в страната са напълно безплатни, както и пособията и учебниците за учениците.

Част от мерките на албанските власти, с които целят повишаване на раждаемостта, бяха и създаването на няколко фонда, с които талантливи младежи от страната биват изпращани да учат в чужбина.

​За 10 години над 5000 албански младежи са учили в чужбина на държавна издръжка, като на всеки един от тях след завършване е даден шанс за ​старт в кариерата в родната страна. Според данните на албанското образователно министерство близо 95% от всички завършили в чужбина млади албанци се връщат у дома.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text