img

9 предупредителни знака за сърдечен удар, които НЕ бива да пренебрегвате!

/
/
/
222 Views

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените в световен мащаб всяка година.

Сърдечен удар възниква, когато има липса на приток на кръв към сърдечния мускул, обикновено поради запушване на кръвоносния съд, което води до тежко увреждане на органа. Oт Swoman решихме да ви запознаем с най-честите предупредителни симптоми на сърдечен удар, които в никакъв случай не трябва да подценявате.

Най-типичните симптоми на сърдечен удар са както следва:

1. Болка/дискомфорт в гърдите

Класическият симптом на сърдечен удар, болка в гърдите или дискомфорт често се характеризира като натиск, стягане или притискане. Болката започва постепенно и обикновено продължава повече от няколко минути.

Възможно е болката да изчезне или да отшуми и след това да се върне.

2. Стомашно-чревни симптоми

Те включват гадене, повръщане, киселини и лошо храносмилане, които лесно могат да бъдат сбъркани като признак на храносмилателен дистрес.

3. Болка в гърлото или челюстта

В случай на сърдечен удар някои хора могат да изпитат болка във врата, гърлото или челюстта със или без болка в гърдите.

В някои случаи пациентът може дори да получи известна степен на изтръпване на мястото на болка.

4. Болката се разпространява в ръката

Болката, излъчваща към ръката, най-често лявата ръка, е друг класически симптом на сърдечен удар.

5. Световъртеж

Усещането за световъртеж, замаяност или припадък може да е показателно за сърдечен удар. Това се дължи на неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв, за да запази мозъчната перфузия.

6. Изтощение

Внезапното усещане за изтощение или умора след дейности, които преди са били нормални, може да е показателно за основно сърдечно заболяване, включително сърдечен удар

7. Задух

Този симптом може да се появи при липса на дискомфорт в гърдите.

8. Проблеми със съня

Събуждането посред нощ с недостиг на въздух и задъхване също е възможен признак на сърдечна недостатъчност, която може да се дължи на сърдечен удар.

9. Други чести симптоми

Те включват тревожност, чувство или усещане за предстояща гибел, изпотяване и сърцебиене.

Сърдечните удари обикновено се характеризират с изброените по-горе симптоми, като болката в гърдите е най-осезаемата. Но има някои изключения:

Жените често изпитват сърдечни пристъпи по различен начин с по-малко дискомфорт в гърдите и повече симптоми на лошо храносмилане, гадене, сърцебиене и виене на свят.
Хората с диабет имат склонност да страдат от „тихи“ сърдечни пристъпи, които са лишени от болка в гърдите, но могат да бъдат идентифицирани по внезапно начало на задух или коремна болка/дискомфорт.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text