img

Анкета: Кое посолство трябва да се закрие – руското или американското?

/
/
/
394 Views

В последните дни основната тема е изгонването на 70 руски дипломати, която предизвика огромен скандал. 

Мнозина българи са на мнение, че премиерът в оставка Кирил Петков е направил груба грешка, но разбира се има и много такива, които го подкрепят за решението му. Този ход на Петков отново активизира разделението на българите между русофили и русофоби и затова от Swoman решихме да проверим сами какви са нагласите на хората.

Да припомним думите на Кирил Петков: 

„Ясно стана, че това е доста дълъг процес, който е започнал през март. Първите доклади са от март, после април, май, юни.. Имахме Съвет по сигурността с всички служби и доста от министрите. В момента не сме в нормална ситуация, войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия ЕС, а Русия беше обявила България за вражеска страна“, каза още Петков след изслушването.

Той уточни, че окончателното отзоваване е направено от Външно министерство, не от него лично. Същото потвърди в сряда вечерта и руският посланик Елеонора Митрофанова, която посочи, че е извикана в българското МВнР, където е получила три вербални ноти за отзоваване на дипломати и персонал, сред които нейния готвач, шофьори, охрана, счетоводител.

Кирил Петков отбеляза още, че руското посолство продължава да има над 40 служители (при 118 в момента -б.р.). „Те са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави“, каза той.

„Има три доклада на ДАНС, на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от МВнР и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР,) директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г. Това са всички институции в България, които отговарят за сигурността, плюс фактът, че МВнР също отговаря за това. Тези доклади датират от май, юни, има отделни информации още през март“, разказа Петков.

Елеонора Митрофанова от своя страна заяви, че ще повдигне въпроса за закриването на Посолството на Русия в България пред ръководството на Руската федерация. Това се случва, след като нотата ѝ към МВнР е била игнорирана.

„Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва”, отбелязват посланикът.

„Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков”, гласи още позицията, публикувана на страницата на Руското посолство.

„Днес господин министър-председателят, който разбира, че някой ще се опита да свика министерския съвет за решаване на този въпрос, отиде в командировка. Цялата отговорност за тежките последствия на такава стъпка, лежи изцяло върху правителството на България, правителството на Кирил Петков, защото те, навярно разбират и знаят какво правят. Ако не възстановим нормалната работа на посолството, то това ще бъде огромна щета за нашите двустранни отношения, които са вече на 148 години“, каза Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

Кой е крив и кой прав в тази ситуация е въпрос на гледна точка и затова от Swoman искаме да чуем Вашето мнение. Моля, споделете с нас по-долу в коментарите, кое посолство бихте предпочели да се закрие – руското или американското:

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text