img

Банско и църквата Св. Троица

/
/
/
353 Views

Планинският курорт Банско разполага с много атракции и забележителности, които привличат туристи от България и чужбина. Многобройните ски писти, спа центрове, хотели, чистия въздух и уникалната природа са само една малка част от причините, поради които трябва поне веднъж в живота си да посетите града.

Банско, е най-посещавания планински курорт в България. Според последни данни, в града отсядат средно, около 80-100 хиляди души месечно. По време на Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже, която се организира ежегодно на ски пистата „Алберто Томба”, града, е посетен от повече от 120 000 души. Несъмнено повечето хора идва в Банско, за да покарат ски или сноуборд на някоя от многото ски писти, но освен с тях, Банско предлага още много развлечения и забележителности, които трябва да бъдат видени.

Един от символите на града, е църквата „Св.Троица”. Тя, е построена през 1835г от местните жители.

С изключителна гъвкавост и хитрост, банскалии успяват да преодолеят турските закони. Един от тях, е гласял, че църква може да се строи на места, където и преди, е имало църквище. Поради тази причина, местните жители тайно заравят кръст и икона на определеното място. Друг закон пък гласял, че църквата не може да бъде по-висока от турските джамии. Това също се оказва проблем за местните хора, тъй като по първоначални планове, църквата, е трябвало да има внушителни размери.

За да заобиколят и този закон, на централния вход на църквата бива изобразен голям кръст, а от двете му страни полумесец със звезда. По този начин местните хора успяват да предотвратят събаряне на църквата, тъй като, е било наредено църквата да бъде съборена, тъй като никой не може да има по-голям храм от Мохамед, според турските вярвания и закони.

Освен с тези две премеждия, банскалии, е трябвало да се справят с още куп пречки, като една от тях била издаването на разрешение от султана. За целта, е трябвало да бъде изпратена молба до него, която да бъде подплатена с жълтици, което обаче не било гаранция, че молбата ще бъде разгледана и одобрена. Затова местните хора изчакали подходящия момент, в който да изпратят молбата си. След известно време дошла новина, че се, е родил първородния син на султана. Едва ли ще се появи по-добър момент от този и от Банско тръгва група, която да занесе повойница на жената на султана и да поднесе молбата за строеж на църквата.

Пашата, е трогнат от жеста и без да се замисля много дава разрешение за строежа на църквата. След много перипетии и проблеми, банскалии успяват да построят църквата „Св. Троица”, която и до днес съхранява бита и културата на българския народ.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

1 Comments

Твоят коментар

It is main inner container footer text