img

Целебна вода блика от стъпката на Богородица край Стара Загора

/
/
/
123 Views

Като място за поклонение, лечение и пречистване на духа божествената скала в местността Богоридична стъпка в курорта Старозагорски минерални бани е известна още от незапомнени времена.

Според преданието по времето на древния Рим, когато регионът е бил видна провинция, римски воини измъчвали ревностен християнин. Света Богородица се трогнала от вярата на мъченика и му се притекла на помощ. Спуснала се като мълния с младенеца на ръце върху римския легион и го отървала. Там, където стъпила върху скалата, се образувала вдлъбнатина колкото човешка стъпка.

В нея отдолу започнала да извира вода, чиста като сълзите на Божията майка. Някои от ранените воини промили с изворната вода раните си, които тутакси зараснали.

Според легендата по-късно, убедили се в силата на християнството и от благодарност, римляните приели новата вяра.

Оттогава местността се превърнала в свято място за поклонение, а хората я нарекли Богородична стъпка. Дори и в най-големи горещини тази вдлъбнатина, която Богородица оставила върху скалата, винаги е пълна с вода.

Според много свидетелства тази свята вода има изцелително и вълшебно действие. Изцелението и благодатта на Божията майка според миряните са най-силни в деня на нейния празник – Голяма Богородица, 15 август. В началото на демократичните промени един свят старец като софийския дядо Добри – старозагорецът бай Нейчо, с вяра и богоугодна упоритост превръща Богородична стъпка в свято място за поклонение пред Божията майка. Върху самата скала от незапомнени времена са изсечени образите на Исус Христос и Света Богородица. Встрани от стъпката на Божията майка има една тясна цепнатина в скалата, около половин метър.

Според поверието, който успее да се промуши през този процеп, ще остави тук прегрешенията си.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text