img

Ето как е изглеждала истинската Хюрем Султан – нищо общо с филма!

/
/
/
1972 Views

Един от най-хитовите турски сериали, излъчвани у нас – „Великолепният век“ изстреля в звездна орбита актрисата Мерием Узерли. И досега свързваме с нея образа на Хюрем Султан, която актрисата от немско-турски произход успешно превъплъти на екрана.

Лентата обаче остави у зрителя погрешната представа, че Хюррем Султан – любимата жена на Сюлейман Великолепни – е била красавица, съчетаваща женственост с непоколебим характер.

Мерием като Хюрем Султан

Каква е била всъщност истинската султанка?

На първо място, тя не е туркиня и рожденото ѝ име е Александра Лисовска. Баща ѝ е православен свещеник. Произхожда от Западна Украйна, от градчето Рогатин. През 16-и век тези земи принадлежат на Полша. Името си Роксолана дължи на римския посланик – според тогавашния обичай я наричат на мястото, откъдето произхожда – Роксолания.

През 1520 г. след набег на татарите 15-годишната девойка е отвлечена и е изпратена като робиня в Истанбул. Там я забелязва везирът Ибрахим паша, който я подарява на Сюлейман I. Той пък я кръщава Хюррем, което означава “радост”. Дали наложницата, която успява да спечели сърцето на султана, е била красавица, трудно може да се каже, защото никой мъж не е имал право да рисува жените в харема. Техните портрети са се правили по описание на евнусите и вероятно доста са се различавали от оригинала.

Хюрем Султан

Хюрем Султан – портрет

Според достигнали до наше време ръкописи Хюррем е била дребна на ръст, с леко гърбав нос и не е притежавала буйна рижа коса като във филма. Освен това едно след друго е родила пет деца, така че или е била бременна, или е кърмела. С други думи, не е била красавица, но е имала силна харизма.

Освен това е била умница – за разлика от необразованата героиня от сериала, истинската Хюррем Султан е знаела арабски, турски, персийски и латински език, четяла е Корана. Разбирала е от архитектура и кулинарно изкуство, владеела е калиграфия, съчинявала е стихове.

истинската Хюрем Султан

След първата нощ със султана си е поискала не пръстен със скъпоценен камък, а разрешение да посещава дворцовата библиотека.

В сериала нито веднъж не я видяхме с книга в ръка. Заради Хюррем султанът нарушава вековни традиции на Османската империя. Той се жени за нея, наложницата, и създава длъжността хасеки – политически съветник. Така Роксолана придобива правото самостоятелно да приема посланици, да води кореспонденция с важни политици в Европа, да се занимава със строителство.

След нейната смърт през 1558 г. Сюлейман I не се жени повече и дори разпуска харема си, пише За жената.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text