img

Ето какви заплати предлагат на украинските бежанци

/
/
/
365 Views

Над 2000 са обявите за работа в един от най-големите сайтове за набиране на служители, в които се приемат и кандидати със статут на бежанци. Около половината от тях са с обявена заплата, а в останалите такава не е посочена, пише „Телеграф“.

Оказва се обаче, че част от предложенията са за работа не у нас, а в чужбина, където възнагражденията достигат до 4000 лв. и отгоре. Родните бизнеси пък набират от хигиенисти до ай ти специалисти. Най-много обаче се обявите за готвачи, сервитьори и бармани.

За да влязат в кухнята, бежанците получават най-малко 2 бона заплата. По морето пък ресторантите предлагат около 2500 лв. С хилядарка отгоре могат да изкарват украинци, които владеят руски и английски език и искат да работят в кол-център като специалисти „обслужване на клиенти“.

Между 1200 и 1600 лв. е заплатата, която предлагат за продавачи, касиери, складови работници и крупиета. Сред останалите обяви, за които се търсят кадри, са козметици, маникюристи, камериери, аниматори, куриери и др.

Междувременно около 500 работодатели са подали документи по програмата „Солидарност“ на Агенцията по заетостта. 400 пък са украинците, които си търсят работа през същата програма. Бюджетът й е малко над 406 милиона лева.

В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата – 710 лв., и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Възможностите, които проектът предлага на разселените лица, са да започнат работа при работодател и да получат при желание от тяхна страна интеграционна добавка за настаняване, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец при най-малко пет дни заетост. Добавката се изплаща за период до три месеца.

Седем украински граждани с временна закрила са наетите на трудов договор през юни в Стара Загора. Четири от жените са наети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а останалите три са назначени в производството, предаде БТА.

Според и.д шефа на бюрото по труда под липите Маргарита Нейкова мобилни екипи на дирекциите са провели 16 изнесени приемни за нуждаещи се от работа украински бежанци. В срещите са взели участие и представители на фирми, които искат да назначат нови работници.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text