img

Голямата Нешка Робева призна: Гласувах за „Промяната“, но сега се срамувам, че съм българка!

/
/
/
406 Views

Нешка Робева се е уединила сред природата във вилата си в село Трудовец и единственото, което смущава покоя ѝ, е ехото от горещите политически страсти, които се вихрят на жълтите павета в столицата.

Легендарната треньорка, която винаги е изразявала безкомпромисната си гражданска позиция, не скри разочарованието си от управлението на Кирил Петков и от „Продължаваме промяната“, за която е гласувала на последните избори.

– Г-жо Робева, как ви изглеждат от село Трудовец горещите политически страсти на жълтите павета?

– О, аз си режа лозето, пръскам го, когато трябва, упражнявам се, а резултата ще го видим наесен. И дърва режем за зимата, подреждаме ги тук с мои приятели съседи.

Не искам да ги гледам, не искам да ги виждам! Чувствам се толкова унизена като българка! За първи път, гледайки парламента, заради поведението на тези млади хора толкова страдам, толкова се срамувам… За първи път се срамувам, че съм българка!

– Кои млади хора имате предвид?

– Тези от „Продължаваме промяната“, от „Има такъв народ“. Те се надприказват! Толкова грозно се държат, толкова грозно поведение… До вчера са били един до друг, днес започват да се замерят, да се клеветят. Те нямат елементарно възпитание. Нямат истински задълбочени знания. И най-страшното: Нямат култура. И още по-страшното: Те не са никакви българи!

Старите политици си ги знаем какви са. Те не могат да ни учудят. И тъй като те са по-опитни, повече пазят поведение. А това, което правят младите, е да обслужват статуквото, от което уж искат да избягат. Но от статуквото човек може и да се научи на нещо, нали? А те си въобразяват, че всичко знаят.

– Напоследък станахме свидетели на грозни сцени, обиди и дори стълкновения между депутати. Дъно ли е това, или може и още?

– О, да. Видях, че се блъскаха, и веднага изключих телевизора. Не искам да ги виждам, не искам да ги слушам, защото и изказът им е много елементарен.

Аз гласувах за „Продължаваме промяната“, даже убеждавах много хора, че това е бъдещето на България, че това е младостта! Защото те искаха да оправят своята държава. А се оказа, че искат да ни направят американци! Е, не можем да станем американци. Бай Ганьо си е бай Ганьо.

Кръвта вода не става. Като погледнеш представителната извадка, разбираш какво сме.

– Е, нали са учили в Харвард…

– Ами, те правят най-лошата реклама на Харвард! Какво разбрахме за Харвард? Харвард подготвят своите кадри така, че Америка да прилапа всичко, което иска. Те не запазват своята националност. Те стават едни пратеници – дали платени, дали неплатени, един Бог ги знае. Тези младоци не могат да разберат, че ако светът трябваше да бъде Америка, щеше да бъде Америка. С тях или без тях. Светът трябва да запази своето многообразие. Не може да има един господар. Баланс трябва да има. Баланс! Ние неслучайно сме родени на тази земя, с такъв манталитет и с такава народопсихология. Ние няма да станем американци. А пък те да си вървят в Америка! Очаквах друго от тях.

– Кои политици ви омерзиха най-много с поведението си?

– О, вие мислите, че аз ще си направя усилието да им запомня имената? Абсурд! Те са толкова преходни в българската история, те са дошли да си изпълнят задачата, те са безродственици, разбирате ли? Те ще изпълнят това, което им е поръчано, ще си вземат паспортчетата и ще отидат там, където им плащат или където са ги учили, или където знаят, че ще бъдат щастливи. Ще им платят, разбира се, за всичко. Ще ограбят каквото могат… Хайде да не ми обясняват колко са против корупцията.

Какво говореха в началото? Нали казваха, че няма да има скрито-покрито, че всичко ще е прозрачно, всичко ще е пред обществеността? Сега вие разбрахте ли тия американски кораби с втечнен газ какво правят, къде се разтоварват? Какво стана с цените, с поскъпването на газа, на тока?

Ако имахме свестни хора, щяхме да бъдем прекрасна държава.

– Ето, вие пак сте разочарована, защо се стига все дотук?

– Ами защото някак си тази политическа класа се репродуцира. Машината приема в себе си тези, които може да смели. Ако в машината влезе едно камъче, механизмът ще се повреди. Или тя ще изплюе това камъче. Хора с определен манталитет влизат в политиката. Другите знаят, че ще бъдат изхвърлени. Защото ще са безполезни. На всичкото отгоре ще бъдат ужасно унизени. Вижте каква елементарна пропаганда, толкова елементарна, че просто ми е обидно: „Вие защо гласувате с ДПС и ГЕРБ?“. Ами утре като те гласуват бюджета с ДПС и ГЕРБ, това лошо ли ще е?

Казват: „Ще се погрижим за пенсионерите и за младите семейства“. И горкият пенсионер наистина е толкова зле, че си казва: „Ето тези млади хора мислят за нас“. Но не се замислят, че цените хвърчат с десет пъти нагоре. И че в действителност те не им увеличават пенсиите, а ги доограбват и ги обричат. Обричат и децата им, обричат и внуците им. „Ама ние мислим за младите семейства!“ За кои млади семейства? Какво правите за младите семейства?

Не, не им вярвам. Ужасно е, елементарни са. Харвард може да ги е научил как да смятат, как да лъжат, как да печелят. Но Харвард им е отнел морала. Няма морал. Няма!

– И смятате, че правителството трябва да си ходи?

– Ами, ако не си ходи, те ще целунат ръка на Макрон. Той гарантирал, той какво предлагал…Какво ще гарантира Макрон?!

Ами тогава да станем македонци. Какво значение има дали ще се наричаме българи или македонци, след като македонците, които искат да влязат в Европейския съюз, никой не може да ги накара да кажат истината, а ние трябва да си затворим очите и да се отречем от себе си, да се отречем от историята си, да се отречем от прадедите си. Семейството на моята майка са македонски бежанци от Щип. Ама те винаги са се смятали за българи!

– Казахте, че политическата класа се репродуцира. Тогава изборите спасителен ход ли са?

– Ще цитирам Николай Бердяев – много голям руски философ, който прекарва втората половина от живота си във Франция. Той прави анализ на източния човек – славяните, каквито сме ние, и западния човек. Той казва: Докато западният човек носи полицая в себе си (тоест закона), то източният човек иска вилицата на врата си. Източният човек живее най-добре тогава, когато има бащица, цар. Ако няма такъв, ще търси партийния секретар. Той тогава се подчинява, тогава влиза в релси, принуждават го да работи. Защото погледнете как при цялата мизерия никой не иска да работи. Когато царят увеличава данъците, какво прави народът? Седи, пие, яде. Тоест един народ, абсолютно обезверен. Не намира смисъл в това да работи, да се развива. Той вегетира.

Образованието ни е унищожено! Те го съсипаха и създават едно поколение, което не знае къде се намира, което не желае да работи. На най-свестните им дават стипендия, отиват на Запад и си остават там.

– Каква според вас е ролята на Слави Трифонов в политическия пасианс, подставено лице ли е, за кого работи?

– Вие знаете ли със сигурност за кого работят „Продължаваме промяната“? Нали не вярвате наивно, че те дойдоха с най-добрите намерения да спасяват България? Ако знаем за кого работят ПП, ще знаем за кого работи и Слави Трифонов. Аз не съм от тези среди, не следя подробно всичко, а сега съвсем се отдалечих от всичко това, защото, пак ви казвам, по-унизена от това, което правят тези хора, не съм била никога.

Как може с това самонадеяно момиченце да вдигнат цял самолет до Солун (бел. ред. – Кирил Петков и Лена Бориславова), а ние знаем колко харчи той, за да отидат там, докъдето с кола ще им отнеме 3 часа и половина? Тези хора имат самочувствието на невежия. Това, че имат някакви познания, не значи, че имат култура. Те нямат необходимото образование, което дава по-широк кръгозор. Най-страшното е, че са се научили как да лъжат.

Дори не са се научили как да лъжат качествено. Лъжат елементарно, защото имат високо самочувствие. В нищо не се съмняват. Не се съмняват дори, че сред този народ има по-интелигентни хора, които виждат лъжите им. Не, те смятат, че всички са под тях.

– Не казахте какви са впечатленията ви от „политика“ Слави Трифонов.

– Според мен между ПП и Слави Трифонов няма разлика. Категорично. Едните имат по-добри съветници.

В момента „Възраждане“ набират сила. Защото народът е толкова отчаян, че няма ново лице освен „Възраждане“, които още не са били в управлението. И затова народът им увеличава все повече и повече рейтинга.

– Това опасно ли е?

– Не мога да кажа дали е опасно, казвам каква е действителността. В момента най-големият враг на ПП е „Възраждане“. При едни нови избори те се страхуват от „Възраждане“. Да, ГЕРБ ще отидат напред. Безспорно. Защото хората си казват – може би се наядоха, ама поне повече знаеха, по-добре бяхме, нямаше такава инфлация. Колкото и да обясняват, че всичко идва отвън, не е така.

Не може България първа да каже: „Не, ние няма да купуваме руски газ!“ Защо? Кой си ти? Те не проумяват, че така дори американците не ги уважават. Приемат ги като техни лакеи. На лакея може да подхвърлиш нещо с презрение. Най-бедната страна в Европа се отказа от руския газ. И сега ни залъгват, че има някакви митични кораби с евтин газ. На кого ги разправяте тия неща?

– Като човек, който е гласувал за ПП, какво бихте казали на Кирил Петков?

– Бих му казала: Извинявай, момче, ако все още имаш достойнство, напусни този пост!

Опитайте се да направите ново правителство. Спрете с тъпата си пропаганда, спрете да си назначавате жените, приятелките… А с всичките милиони, които заявявате, че имате, се откажете от заплатите си. Защо не станеш и не кажеш: „Аз ще работя за България“.Махни се, докато е време, докато не си натрупал такава карма, че и правнуците ти да плащат след теб.

– Ново правителство в рамките на този парламент ли?

– Трябва да се опитат. Но не ПП. Не Кирил Петков, не Асен Василев. Василев е по-страшен, той е по-подмолен от Петков, по-умен. Трябва да се направи експертно правителство.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text