img

Какви ски писти има в Банско?

/
/
/
341 Views

Банско, е най-популярния планински курорт в България. Градът бива посещаван ежегодно от много българи и чужденци от целия свят.

Той е и един от най-древните градове в България. Според археолозите, града, е основан през 9-10 век, но преди това, е обитаван от няколко различни култури – римляни, славяни и византийци. В града са открити много археологични останки от средновековието, които може да видите в някой от музеите в града.

В Банско има повече от сто исторически паметника, като седем от тях са с национално значение. Това са църквите „Св. Троица” с оградата и камбанарията, „Св. Богородица” и „Успение Богородично”, къщите на Неофит Рилски и Никола Вапцаров и Веляновата къща.

Банско предлага много развлечения на своите гости, но най-голямото предимство на града пред останалите планински курорти са многобройните ски писти, с които разполага – цели 11. Те са разделени на категории: начинаещи, средно напреднали и за професионалисти.

Най-известната писта, е „Алберто Томба”. На нея се провежда кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже.

Освен стартовете от Световната купа в Банско се организират още много национални и международни ски турнири. Банско, е домакин на национална купа „Капи“ и национална купа Пирин за деца и юноши, държавното първенство по сноуборд, BALKAN OPEN CUP — ски алпийски дисциплини и още много други ски или сноуборд турнири.

Както споменахме вече, Банско разполага с много ски писти, които имат обща дължина около 60 километра. Те са разположени по уникален начин, който позволява да се преминава през тях по най-различни маршрути и варианти. Пистите се поддържат в отлично състояние с помощта на изкуствените оръдия за сняг.

Банско разполага и със специално училище, в което ще можете да си подобрите техниката или ако да се научите да карате ски, ако сте напълно начинаещ. Обучението в него се разделя на пет етапа – A, B, C, D и E.

До ски пистите може да се стигне с някой от най-модерните лифтове на Балканите с обща дължина около 30 километра, които могат да превозят средно около 1000-2000 човека на час.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text