img

Какви забележителности има във Велинград?

/
/
/
434 Views

Велинград, е един от най-известните планински курорти в България, по-известен като „СПА столицата на Балканите”.

През 2008 година на специална церемония в Сараево (Босна и Херцеговина), Велинград беше отличен с приза „СПА столица на Балканите”. Балнеотуризмът в града се развива с изключително бързи темпове. Многото минерални извори, уникалната природа и отличната рехабилитационна база, с която разполага Велинград са едни от основните фактори за неговото развитие, като един от най-добрите планински курорти в България и на Балканите.

Туристите посещават града основно заради балнеохотелите и спа центровете, където се отдават на заслужена почивка или на най-различни терапии, с надежда да се избавят от болките си. Велинград, обаче разполага с още много други забележителности, които трябва да бъдат видени.

Освен с многобройните си минерални извори в Чепино, Карбонатна баня, Кремъчна баня, Вельова баня, Сярна баня, Кална баня и Радонови бани, Велинград разполага с още куп забележителности, като извора Клептуза, крепостта Цепина, пещерите Лепеница и Снежанка, Историческия музей и други.

Несъмнено символите на града са извора Клептуза и крепостта Цепина. За Клептуза се носят много митове и легенди, докато крепостта Цепина, е една от най-старите крепости на Балканите. За нея също се носят най-различни легенди и история.

Според най-популярната и масово разпространена, е легендата за племенника на цар Калоян – Алекси Слав. През есента на 1206г. той се сгодява за 13-годишната красавица Изабела, която, е дъщеря на латинския император Хенри. Тя била посрещната на портите на крепостта от майката на Алекси Слав – Тамара. Изабела погледнала крепостта и на френски език, за да не я разберат останалите, освен придружаващите я казала:”

„Господи, това сигурно ще бъде моя гроб“

Майката не разбрала и дума, но приела думите на бъдещата и снаха за благословия и отговорила: „Амин! Дай Боже!”. След известно време Изабела се разболяла от тежка болест и починала в крепостта.

Освен крепостта Цепина и извора Клептуза, трябва да посетите и останалите забележителности на града. За тях не се носят такива митове и легенди, но за сметка на това ще станете свидетели на неповторими гледки, които ще запомните за цял живот.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text