img

Какво разкрива миризмата на пот за вашето здраве и кога има повод за притеснение?

/
/
/
309 Views

Изпотяването на подмишниците е естествен и здравословен процес, който се засилва през лятото. Колкото и неудобно да се чувстваме, когато се потим, по този начин токсините се изхвърлят от тялото. 

Потта има предназначение, действа като барометър или индикатор за стрес, показва колко сме здрави, а понякога може да бъде и предупреждение за определено заболяване.

Въпреки че всички сме изпитвали неприятно изпотяване на моменти, рядко разбираме какво всъщност се случва и защо. Искате или не, не можем да живеем без пот, защото изпотяването предпазва тялото от токсини. Когато телесната температура се повиши, термостатът в мозъка (хипоталамус) сигнализира на потните жлези да се активират.

потни жлези

По повърхността на кожата се появява пот, която се отделя през порите и се изпарява при контакт с въздуха, като по този начин тялото се охлажда естествено. Когато тренираме, често се потим много, но изпотяването може да бъде предизвикателство в ситуации, които ни карат да се изнервяме или да се ядосваме.

Средностатистическият човек „изпотява“ около 946 мл течност на ден, според Националните здравни институти. Децата достигат това ниво по време на пубертета.

Вероятно сте забелязали, че потта може да бъде малко солена и това е предимно вода, с малко количество мазнини и електролити. Екзокринните (външни) жлези се делят на апокринни и холокринни. Холокринните жлези са разположени по цялото тяло и са съсредоточени в челото, дланите и стъпалата. Тези жлези отделят чиста течност, когато тренирате или когато ви е топло.

Тази пот няма миризма. Ако краката ви миришат лошо, това може да е бактерия, причинена от потта. Апокринните жлези произвеждат течност, която е отговорна за неприятните миризми. Често се срещат в области като космения фоликул, подмишниците или интимната зона.

пот миризма

Самата пот няма миризма, но когато влезе в контакт с милиони бактерии, които живеят на повърхността на кожата, нещата се променят. Потта се произвежда, когато сме подложени на голям стрес, в апокринните жлези, които също са отговорни за неприятната миризма.

Все още не е ясно какво точно причинява изпотяване при стресови ситуации, но е свързано с отделянето на адреналин. Стресът може да предизвика порочен кръг на изпотяване – когато видите, че се потите обилно, тревожността може само да се увеличи. Интересен факт е, че генетиката е важен фактор в случая и определя колко точно ще се потите през деня.

Фактори като пол, физическа активност, здравословно състояние и тегло също играят важна роля за това колко се потим през деня. Хората с повече тегло се потят повече по време на физическа активност.

потене фитнес

Потните жлези са разположени по цялото тяло, с изключение на устните. Причината, поради която възрастните хора се потят много повече от по-младите, е, че с годините тялото се променя, особено при жените, когато навлизат в горещата вълна на менопаузата.

При бебетата този процес все още не е достатъчно развит, така че те винаги миришат добре. Смята се, че силното изпотяване се дължи на промени в хормоналния баланс. Тези проблеми могат да се появят преди или след началото на менопаузата. Проучванията показват, че отказването от тютюнопушенето, отслабването и консумацията на определени билкови напитки могат да спомогнат за неприятния ефект.

Някои храни могат да променят миризмата на пот към по-лошо, като чесън, например. Учените също така свързват определени телесни миризми със състояния като бъбречно заболяване, което може да промени миризмата на пот към по-лошо.

пот с миризма

Точно като горещия въздух, пикантните храни могат да повишат телесната температура и по този начин да повлияят на кожните рецептори, които казват на нервната система да започне да се охлажда, като произвежда пот. Кофеинът, лютите чушки, никотинът и някои лекарства могат да активират потните жлези.

Твърде много алкохол също може да направи същото, тъй като ще повлияе на сърдечната честота и ще разшири кръвоносните съдове в кожата. Понякога се свързва със състояния като диабет или болест на Паркинсон, когато в повечето случаи се получава травма на околоушната жлеза.

Освен че регулира телесната температура, доказано е, че потта ни освобождава от токсините, ускорява циркулацията и почиства порите. Учените вярват, че изпотяването може да осигури ползи като по-добро кръвообращение и успокояване на болката.

Експертите продължават да обмислят ползите от подобни терапии, когато става въпрос за здравословни състояния, като ревматоиден артрит или високо кръвно налягане. Въпреки това, много експерти ще посочат, че изпотяването е важна част от поддържането на телесната температура, но количеството на токсините, отделяни по този начин, е много малко в сравнение с това, което правят бъбреците и черния дроб.

изпотяване менопауза

Има няколко фактора, които могат да повлияят на телесната миризма.

Хората, живеещи в Азия, имат по-приятна миризма на потта. Проучването показа, че честата консумация на тлъсто месо може да повлияе на неприятната миризма на пот.

Някои хора, за съжаление, имат проблеми с лошата миризма на краката, всичко това се дължи на прекомерния растеж на бактерии. След къпане не забравяйте да избършете добре краката си, защото влагата е идеална основа за развитието на бактерии.

Според някои проучвания миризмата на пот при близнаците винаги е еднаква, дори и да не ядат една и съща храна. Освен това някои изследвания показват, че по състоянието на ушната кал може да се установи дали потта ни е неприятна на мирис или изобщо не се усеща.

изпотяване

Ако ушната кал е тъмно жълта и много лепкава, вероятно страдате от неприятна миризма на пот, а ако е светложълта, най-често потта ви не ви създава проблем.

Трябва ли да се притесняваме, ако миризмата на пот се промени?

Нормално е храни като чесън да променят миризмата на пот поради химикал, който излиза от тялото директно през порите, но силните промени понякога могат да разкрият здравословни проблеми. Триметиламинурия е рядко генетично заболяване, при което потта мирише на развалени яйца или риба.

Учените също свързват определени телесни миризми със състояния като бъбречно заболяване, шизофрения или състояние на делюзия, когато пациентът смята, че има лоша телесна миризма, но няма вкус. Тези състояния са редки, но трябва да бъдат обсъдени с лекар.

Някои съвети, предлагани от народната медицина, за които има многобройни препоръки, които помагат за премахване на неприятната миризма на пот са:

ябълков оцет изпотяване

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има кисела природа, което означава, че не е добра основа за растежа на бактериите, които обитават дланите, стъпалата и други части на тялото ни. Освен това има изсушаващ и успокояващ ефект.

Ако искате да премахнете неприятната миризма на изпотяване , разредете ябълков оцет с хладка вода и нанесете компреси върху стъпалата, дланите или подмишниците и задръжте за 15-30 минути. Трябва да облекчи изпотяването. Ако се притеснявате за миризмата, не се тревожете – веднага щом оцетът изсъхне, миризмата изчезва.

Лимон

Лимонената киселина ще елиминира бактериите и ще улесни прекомерното изпотяване. Може да разтриете местата, където се потите много, с половин лимон, или да смесите лимоновия сок със сода бикарбонат и да правите компреси по същата процедура като с ябълков оцет.

лимон подмишници

Градински чай – отвара

Доказано е, че градинският чай успокоява горещите вълни, а консумацията на чай от това растение също помага за облекчаване на прекомерното изпотяване. Залейте една чаена лъжичка градински чай с чаша вряла вода, оставете да престои, отцедете я и я пийте три пъти на ден.

Внимавайте какво ядете

Избирайте храни, богати на фибри, и не яжте пикантни или мазни храни. Плодове, зеленчуци, супи и леки супи с постно месо трябва да са в основата на вашата диета през лятото.

вода хидратация


Хидратацията помага за намаляване на телесната температура, като по този начин предотвратява изпотяването. Водата също е от решаващо значение за поддържането на добро здраве, защото премахва излишните токсини от тялото. И не чакайте да почувствате жажда, винаги имайте чаша вода под ръка.

Носете памучни дрехи

За разлика от синтетичните материали, памукът позволява на кожата да диша. Попива бързо потта и също толкова бързо изсъхва.

кофеин потене

Не прекалявайте с консумацията на кофеин

Кофеинът е стимулант и когато поглъщате твърде много, тялото влиза в модел на поведение „бий се или бягай“ и тогава се активират апокринните потни жлези. Ако забележите, че се потите повече след пиене на кафе, намалете обичайната дневна доза.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text