img

Кардиолог съветва: Как да пазим сърцето и кръвното през зимата

/
/
/
218 Views

През зимните месеци се увеличава значително честотата на инфарктите при пациентите със сърдечносъдови заболявания. Пациентите с хипертония трябва да имат две схеми на лечение – една през топлите и една през студените месеци. Това каза специалистът по инвазивна кардиология д-р Светлозар Сардовски.

Причината е, че през зимата студът повишава артериалното налягане. Високото кръвно налягане е един от най-значимите рискови фактори за здравето на човека. То е най-сериозната причина за смърт и инвалидизация, защото уврежда съдовете и създава предпоставки за появата на опасни заболявания, като исхемична болест на сърцето и аритмия.

Изключително висок е рискът от мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда. Според д-р Сардовски има пряка връзка между студеното време и повишеното артериално налягане дори при здрави хора.

Причината е, че ниската външна температура води до съкращаване на съдовете по кожата с цел да не се губи топлината на тялото. Подобно е въздействието и на студения въздух, който вдишваме. Резултатът от свиването на кръвоносните съдове е повишаване на налягането в тях. При хората, които страдат от някакво сърдечносъдово заболяване, това може да доведе до инфаркт на миокарда.

Д-р Сардовски отбеляза, че според редица изследвания има повишаване на инфарктите през зимата. Той цитира миналогодишно изследване в Швеция, направено върху 200 000 души, които са наблюдавани за период от 16 години.

Според проучването при падане на температурата под 0 градуса сърдечните инфаркти в страната се увеличават с 4 на ден. Подобно изследване има и в Италия. Там е доказано, че спадането на температурата с 1% води до 4% повишаване на сърдечните удари.

Хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, трябва да се обличат топло и задължително да носят шал на устата, за да не вдишват ледения въздух. Препоръчително е тези пациенти да стоят навън възможно най-малко и ако получат стенокардия, веднага да отидат някъде на топло, където да приемат нитроглицерин.

Д-р Сардовски също така отбеляза, че движението е една добра профилактика за хората със сърдечносъдови проблеми. През зимата обаче е важно те да не спортуват навън.

„Виждал съм здрави хора, които тичат навън при минус 10 градуса. Това е глупаво, защото могат да хванат пневмония. Не бива да се тича и покрай трафик, защото все едно си хванал ауспуха и си го сложил в устата си“, каза лекарят.

Той добави, че през зимата миокардите атаки се увеличават и заради замърсения въздух. Д-р Сардовски напомни, че когато е студено, много хора се отопляват на твърди горива, които изпускат фини прахови частици. Те влизат директно през устата в белия дроб и кръвообращението и увреждат сърдечносъдовата система.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text