img

Къщата-музей Неофит Рилски в Банско

/
/
/
370 Views

Банско, е един от най-развитите планински курорти в България. Благодарение на многобройните си ски писти и отличните условия, които предлага за почивка, Банско, е може би най-посещавания планински курорт у нас, през зимата.

Градът предлага много възможности за развлечения и почивка на своите гости. Освен, че може да покарате ски или сноуборд на някоя от многото писти, в Банско има много интересни места, които задължително трябва да бъдат посетени.

Едно от тях, е къщата-музей „Неофит Рилски”. Както се подразбира от името, в нея, е живял църковния деец Неофит Рилски. Тя, е един от историческите паметници на културата в България.
К

ъщата се намира в центъра на града, в близост до църквата „Св. Троица”. Тя, е строена през XVIII-XIX век. Къщата, е типичен образец на банската архитектура за времето си. Построена, е на два етажа и имат характерния за града нисък горен праг, който, е бил правен с цел, всеки, който премине под него, символично да преклони глава пред домакина.

Неофит Рилски и семейството му са живели на горния етаж, а на втория са били помощните стаи – кухня, мазета и специално пригодена пещ, в която се, е криело семейството по време на размириците в града. Точно до кухнята се намира отделението за животни, където може да видите родословното дърво на Неофит Рилски до наши дни, откъдето ще разберете и истинското име на църковния деец – Никола. На втория етаж се, е намирало женската стая, килийното училище, приемната на поп Петър(бащата на Неофит Рилски) и кашчи(от бански: голяма стая с кухня и спалня).

Архитектурата на къщата представлява умалена крепост. В нея има няколко тайни тунела и изходи, които са били използвани от семейството за укриване от поробителите. Къщата, е така устроена, че може да се излезе навън от всяка стая, дори от втория етаж.

Автентичността на къщата, е напълно запазена, като през годините, е претърпяла само някои козметични промени. По този начин, ако я посетите ще можете да се докоснете до бита и културата на хората по времето на Османското робство.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

1 Comments

Твоят коментар

It is main inner container footer text