img

Като в приказките – селцето в Нидерландия, където няма коли, пътища и асфалт!

/
/
/
482 Views

„Холандска Венеция“, „северна Венеция“ или „нидерландската Венеция“ – всички тези названия се отнасят до едно неголямо село – Гитхорн. Намира се в Оверейсел, Холандия. Но защо го сравняват с Венеция?

Тъй като в Гитхорн, в неговата стара част, вместо пътища и асфалт има вода. По водните канали с обичайна кола или друго сухопътно транспортно средство не може да се мине.

Туристите и жителите на селото се придвижват от едната част до другата предимно с лодки.

Общата дължина на каналите е 7,5 км. За разлика от къщите във Венеция тук те са неголеми, симпатични и разположени на отделни островчета, които са свързани с различни мостове. По сметки става дума за повече от 176 моста.

Част от тях са продължение на улици, а други вход към частен дом.

Край мостовете се виждат неголеми врати, това означава, че оттам започва частен имот и не е препоръчително да минавате.

Жителите на Гитхорн знаят, че туристите лесно се объркват и са поставили забавни надписи – „Почакайте тук кучето“. Гледайки снимките, може да ви се стори, че в селото няма никакви пътища. Това не е точно така. В новата част придвижването става по обичайния начин – с кола, велосипед и т.н.

В момента в селото живеят 2620 души..

Освен водните канали, местните определят като забележителност приказно красивите къщички, които през годините сякаш не се променят.

Стопаните им добре се грижат за тях.

Един от малкото шумове, които посетителите и живущите там чуват е квакането на патици.Който иска да отиде в селото, трябва да остави колата си в покрайнините му. Намира се на около час и половина с кола от Амстердам. След като слезеш от колата си много близо до центъра на селото. От там избираш дали да се разхождаш, да се качиш на кану или колело.

Жителите на Гитхорн са по-малко от 3000 души. Много от тях живеят на частни острови. Когато се придвижват, освен с кану или каяк, те могат да ползват моторна лодка. Но от специален вид, който работи много тихо, за да не разваля обстановката.

До обществените сгради е осигурен задължителен достъп и чрез мостове

Броят на мостовете е около 180. Почти изцяло са направени от дърво. Почти около всеки има уникална околна среда и атмосфера. Няма как да не се спреш, да поседнеш и да се насладиш. Чувстваш се така сякаш си в приказка.Има и много прикрити и малки кафенета, в които да спреш и да погледаш какво се случва наоколо.

Може би си мислите, че туристите основно ходят през пролетта и лятото, когато природата цъфти и времето е най-хубаво. Оказва се, че това е и много популярна зимна дестинация. Хората ходят там, за да карат кънки по езерата и каналите. Дори си има мрежа от маршрути за пързаляне.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text