img

Кока-колата замества содата в градината – 6 невероятни неща, които да направите с нея (БОНУС СЪВЕТ – поставете я в купичка до разсада)

/
/
/
291 Views

Кока-колата  е една от най-популярните безалкохолни напитки, която има не само страхотен вкус, но и определени свойства, които могат да бъдат полезни в градината, проучи Swoman

И така, на вашето внимание днес:  6 необичайни начина да използвате Кока-кола в градината – ще замести успешно дори прословутата сода!

Защита от гниене

спрей против вредители

За да предпазите вашите растения от бактериални увреждания и вредители, направете спрей против вредители, за който ще се нуждаете от:

  • 250 мл Кока-кола
  • 500 мл кисело мляко
  • 10 литра вода

Смесете тези съставки и изсипете в бутилка с пулверизатор. Това средство се използва най-добре през юли, тъй като ще помогне за предотвратяване на гниене през есента. Пръскайте листата на растенията 3-4 пъти месечно с приготвената смес (необходима е почивка от 7-10 дни). Тази мярка ще създаде защитен филм, който ще създаде изключително неблагоприятни условия за разпространение на вредители и бактерии.

Компост

компост в градината

Захарите в кока-колата привличат микроорганизмите, необходими за ускоряване на процеса на разграждане, докато киселините в напитката помагат. Колата наистина стимулира процеса на компостиране.

За да ускорите производството на компост, добавяйте 2 литра кола на всеки 10 литра отпадъци (преобръщайте компостната купчина всеки път). Това ще помогне за привличането на земни червеи и ще ускори процеса на гниене на органични остатъци. Компостът ще бъде готов след около 4-6 седмици.

Контрол над вредителите

спрей с кока кола

Колата помага за ефективно унищожаване на колорадските бръмбари. Разредете 2 л кола с 2,5-7 л вода и напръскайте увредените растения (внимавайте да не попадне разтворът върху картофените цветове). Изберете само един убиец на колорадски бръмбар наведнъж – ако използвате пестициди, по-добре не използвайте кола.

Този разтвор помага и за ефективна борба с листните въшки: захарта в колата образува защитен филм, който не позволява на вредителите да ядат растенията. Напръскайте горски плодове или декоративни храсти с кола и воден разтвор (разредете 2 литра от тази безалкохолна напитка със 7 литра вода). Пръскайте и двете страни на листата на всеки 7-14 дни. Ако има много вредители, намалете количеството вода (разредете 2 литра кола с 2 литра вода).

Подхранване (естествен тор)

кока кола подхранване

Колата е богата на захар, която насърчава растежа на почвените микроорганизми, така че тази напитка е чудесна и за торене. За да удължите периода на цъфтеж на градинските цветя (азалии, гардении и др.), добавете около 2 супени лъжици кола в 10 литра вода. Поливайте близо до корените на растението. Подобен вид подхранване е идеално и за стайни растения и тревната площ.

Помощ в ежедневието

coca cola за почистване

Kola лесно почиства ръждясали и окислени инструменти, които са променили цвета си и са загубили естетическата си стойност. Освен това тази напитка помага за ефективно премахване на варовикови отлагания: просто изсипете малко кола и загрейте. Колата улеснява почистването на вашата тоалетна или мивка: просто налейте тази напитка, изчакайте час или два и измийте.

Капан за мухи 

капан за мухи с кола

За да се отървете от досадните мухи, отрежете една трета от пластмасовата бутилка (горната част трябва да е по-малка), добавете малко кола към останалата част и поставете отрязаната част от гърлото на бутилката надолу. Поставете тези капани на масата: дори най-големите натрапници, които все още не успяват да ги хванат, ще попаднат в тях.

БОНУС-СЪВЕТ:

Ако искате да се отървете от неприятните голи охлюви (плужеци), които атакуват градинските растения, поставете същите капани до градинските растения: охлювите, привлечени от захарта, ще попаднат в тях.

Същата работа ще ви свършат и малки купички, пълни с кока-кола, които да поставите на различни места в градината, пише За жената.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text