img

Колкото по-често прегръщате децата си, толкова по-умни ще са те! Ето как работи това…

/
/
/
258 Views

Да се прегръщаме повече!

От тези родители ли сте, които са свикнали да прегръщат своите деца? Ако да, тогава не спирайте да го правите. Това им помага да станат по-умни, пише Newsner.

Според данните от изследването, колкото повече прегръщате детето, толкова по-бързо расте мозъкът му.

Изследователите от Общонационалната детска болница в Охайо в продължение на известно време наблюдавали за реакциите на 125 недоносени и доносени деца по време на прегръдка.

Недоносените деца проявявали по-изразена реакция при съприкосновение и прегръщане, отколкото доносените.

По думите на доктор Натали Мейтре, нежните съприкосновения или прегръдките могат фактически да помогнат за развитието на мозъка. Особено благоприятно те действат на онези малчугани, които дълго време са били в инкубатор.

„За недоносените деца е особено важно да изпитват положителни емоции, да усещат подкрепата и грижата, като тези, които са усещали, намирайки се в утробата на майката“ – обяснява доктор Мейтре.

Съществува директна връзка между прегръщането на децата и изработването на хормона окситоцин, отговорен за чувствата на любов и привързаност.

Този хормон също така влияе на формирането на положително социално поведение. Кърменето, обикновеното галене или прегръщането могат да предизвикат отделяне на окситоцин както при майката, така и при детето, като укрепва връзката помежду им.

Доктор Мейтре твърди, че дори редкият допир е за предпочитане пред пълната липса на контакт.

Последното действа отрицателно на способността на детето да установява контакти с други хора.

И така, прегръдките са не само проява на любов към детето, но и важен способ за развитието на когнитивните му способности.

Не игнорирайте ползите от прегръдките, използвайте ги по-често, за да укрепите връзката си с детето.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text