img

Кошмарът пак е тук: Връщат маските и ограниченията

/
/
/
2322 Views

Кошмарът се завръща! Има голяма вероятност заради нарастващия брой заразени с коронавирус да се въведат отново ограничения, съобщава lupa.bg.

Такива могат да бъдат например ограничаване на броя на хората, които се събират в закрити помещения, въвеждане на задължително носене на маски в градския транспорт, засилен граничен контрол. Това каза доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви.

Той обясни, че на практика могат да се въведат всякакви мерки с изключение на такива, за които се изисква въвеждане на извънредно положение, например ограничаване на придвижването между отделни области. Такова ограничение важеше в първите месеци на пандемията.

Според Пандов има достатъчно условия за въвеждането на ограничения, но здравното министерство ще изчака още известно време, тъй като е ясно, че заболяването сега не протича тежко и натиск върху здравната система няма.

Неваксинираните, разболели се от ковид пациенти, умират 15 пъти по-често, отколкото онези с поне 2 игли. Данните са от Министерството на здравеопазването, интерпретирани от математика Петър Велков.

В последните дни и той, и медиците на първа линия не спират да апелират обществото да започне да спазва елементарните мерки за защита от инфекцията в началото на петата коронавирусна вълна. България бележи рязък скок на заболеваемостта от около 10 дни, като общо 3 са вече областите в страната в т.нар. „жълта“ зона.

Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се ваксинирани са стигнали до интензивното.

Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността (леталитетът) сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните. Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните.

В абсолютни стойности 15 пъти повече хора са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните през юни тази година. 1,7 пъти е по-малко като процент хора от групата на ваксинираните, които са се разболели, попадат в болница в сравнено с групата на неваксинираните разболели.

Като абсолютни бройки са 3 пъти повече неваксинираните в болницата, сочи още анализът на Велков. „Ваксините, дори толкова месеци след тяхната употреба, въпреки хилядите фиктивни ваксинация у нас, въпреки смешно ниския процент бустер, то все още вършат впечатляваща работа.

Ако получим данни с тези с бустер, то картинката ще е още по-категорична. Сложете трета доза (вече не е много редно да се казва бустер), ако не сте – отдавна голяма част от учените обясниха, че основният курс е от 3 дози, а не 2.

Сложете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 4-та доза (реално първи бустер), ако сте над 50 години и/или имате хронични заболявания, и/или ако все още „официално“ не знаете, че сте карали заболяването, за да намалите риска изобщо да се срещнете с този коварен вирус с риск за множество дългосрочни проблеми и при леко боледуване“, съветва още той.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text