img

На почивка във Велинград

/
/
/
232 Views

Ако се чудите къде да прекарате почивката си, било то през зимата или лятото, то нека и предложим едно изключително красиво и невероятно място – Велинград.

Планинският курорт, е един от най-хубавите градове в България и определено има с какво да Ви изненада. Въпреки, че по-голяма част от туристите в града идват, за да потърсят лек за заболяванията си в „чудотворните” минерални извори на града или пък да се отдадат на спа процедури и терапии с прочутата Велинградска вода, планинския курорт разполага с няколко изключителни забележителности. Те задължително трябва да бъдат посетени, без значение дали сте на почивка в града или по работа.

Една от най-големите забележителности във Велинград е извора Клептуза. Въпреки, че в момента, е леко занемарен, извора си остава един от символите на града.

Със сигурност, ако отидете във Велинград и попитате някой местен за него ще чуете много интересни истории и легенди, но най-популярната и масово разпространява гласи, че извора Клептуза е свързан с невъзможната любов между тайнствен младеж и девойка на име Клепна от рода на узите. За тази легенда, обаче ще стане дума някой друг път, тъй като сега ще разгледаме останалите забележителности на града, които трябва да посетите.

При всички случаи трябва да посетите средновековната крепост Цепина. Тя се намира в квартал Чепино и се разпростира на внушителните 25 дка, а архитектурата й, е повече от впечатляваща.

Другите интересни забележителности, с които разполага града са: параклиса “Свети Георги”, който се намира в кв. Каменица; един от най-старите храмове в България „Света Троица”, който пък, е строен през 1816 година; пещерата Лепеница, която, е една от най-големите в страната и биосферния резерват Мантарица, в който се съхраняват някои от най-впечатляващите иглолистни гори у нас.

Това са само част от забележителните и красиви места във Велинград, които обезателно трябва да посетите.

Така, че не се бавете, а възможно най-бързо се организирайте и тръгвайте към един от най-красивите планински курорти в България.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text