img

Опасно ли е да скубете космите по бенките и защо бенките потъмняват? Трябва да знаете това!

/
/
/
144 Views

Понякога от бенката излизат малки черни косъмчета, дразнещи и неестетични за мнозина, а някои смятат, че е опасно да се докосват.

В следващия текст ще разберете дали този вид бенка е опасна? Позволено ли ни е да скубем тези косми? Трябва ли да отидем на лекар? Ето и отговорите.

Бенките с косъмчета могат да бъдат кафяви или черни и се появяват, когато кожните клетки започнат да растат на клъстери, вместо да се разпространяват и потъмняват, тъй като тези клетки също произвеждат пигмент.

Обикновено се появяват до 30-годишна възраст, могат да бъдат плоски или релефни и да потъмнеят в резултат на излагане на слънце, пубертет или бременност – обяснява д-р Джъстин Вуевич, дерматолог от Питсбърг.

Защо има косми по тях?

Подобно на останалата част от кожата, косата расте там, където има фоликули. Ако в бенката има фоликули, върху нея ще се появят един или повече косми, в зависимост от това колко фоликула има.

Дали тези бенки са нормални?

Да, абсолютно. Като цяло жените имат по-ниско телесно тегло от мъжете, така че те са по-рядко срещани при жените, но все още е често срещано и за двата пола.

Защо такива косми са по-тъмни от другите?

Както кожата в областта на бенката е по-тъмна, такива са и космите.

Дали тези бенки се канцерогенни?

Всяка бенка е потенциално раково образувание, със или без косми. Някои експерти дори посочват, че „косматите“ бенки е по-малко вероятно да се превърнат в канцерогени, отколкото тези без косъмчета.

Могат ли да бъдат скубани, бръснати, подложени на кола маска?

Да, като всички други косми, които ви притесняват. Можете да ги обръснете, да ги отскубнете с пинсети, да отидете на епилация… нормално е, просто трябва да сте малко по-внимателни.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text