img

Планирайте почивката си в Созопол още от сега

/
/
/
182 Views

Били ли сте някога в Созопол? Ако не, то, е крайно време да посетите един от най-древните градове в България.

Созопол се намира на 35 километра от Бургас и е разположен на няколко малки полуострова. Градът, е един от най-популярните родните курорти през лятото. Той бива посещаван ежегодно от хиляди туристи от страна и чужбина, които идват в Созопол, за да се насладят на невероятната природа, която, е обгърнала града, прекрасните условия за почивка и уникалните забележителности от Средновековието и Античността.

Днес Созопол, е разделен на две части: стара и нова. Старинната част на града, е обявена за архитектурен и археологичен резерват под закрилата на ЮНЕСКО.

В Стария град се съхраняват някои от най-големите забележителности на града. Там се намират възрожденските къщи от 18-19 век, като по-голяма част от тях са определени за национални паметници на културата. Освен тях в старата част на града се намират и повечето от църквите и храмовете в Созопол. Там се намира една от най-старите църкви в България – „Света Богородица”, която бива построена през 1482 година.

Преди стотици години Созопол, е бил един от най-силно развитите църковни центрове, но по време на Османското робство, турците разрушават почти всички средновековни църкви, като след Освобождението местните хора изграждат малки параклисчета върху руините и основите, които са останалите от тях. Хиляди хора идват в Созопол, за да се преклонят пред мощите на „Св.Йоан Прадчета”, които бяха открити на острова „Св.Иван” преди няколко години. В момента те се съхраняват в църквата „Св.Св.Кирил и Методий” заедно с мощите на „Св.Андрей” и парче от Светия кръст.

В новата част на града са построени по-голяма част от хотелите, заведенията и магазините. Това, е така, защото в нея са разположени по-голяма част от плажовете на града.

Най-големият плаж в Созопол, е Хармани. Той, е дълъг около 3 километра и разполага с всичко необходимо, за да се насладите на жарките лъчи на слънцето и морския бриз на морето. В близост до плажа има построени и няколко хотела, нощни заведения и множество атракции – водни ски, игрища за плажен футбол и волейбол, водно колело, джет и още много други.

Така, че ако се чудите къде да прекарате почивка си през лятото, то Созопол, е една от най-атрактивните дестинации за почивка на море, която ще Ви изненада с прекрасните си условия и възможности за почивка.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text