img

Проф. Кантарджиев: Сребърна вода и лимон със сода ни пазят от коварните вируси!

/
/
/
227 Views

Отново се намираме в сезона на вирусите, когато върлуват не само Ковид, но и множество други бактерии. Важно е още при първите симптоми да предприемем мерки, ако не искаме заболяването да се задълбочи.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), настоящ председател на Българската асоциация на микробиолозите (БАМ) и настоящ съветник на Столичната община по здравните въпроси, разкрива няколко лесни домашна рецепти, които да прилагаме за първа помощ вкъщи, преди да сме посегнали към лекарствата.

Първият вариант е да нарежем един лимон на парчета, който преди това обилно сме измили с вода. Резените лимон се отупват хубаво със сода бикарбонат и се изяждат заедно с кората, която е по-богата на антиоксиданти и витамини спрямо меката част на плода или сока от лимон, разкрива имунологът.

Вторият вариант се препоръчва на тези, на които вкусът за лимона със сода е прекалено кисел или дори горчив и би им било трудно да го изядат. При този вариант се изстисква сокът на един лимон, към него се прибавя чаена лъжичка сода бикарбонат, течността се разбърква и се изпива цялото количество наведнъж на глътки. Основната причина да се изпие веднага е, че витамин С, който е с високо съдържание в лимона, много бързо се окислява при контакт с въздуха.

Важно уточнение е, че лимонът със сода не бива да се приема на гладно, а задължително след като сме закусили, макар и леко. Проф. Кантарджиев препоръчва и смучене на бонбонки с етерични масла, защото те също действат положително при възпалено гърло. Той подчертава, че гаргарите с билкови отвари са подходящи само за устата – устната кухина, а при болно гърло е необходимо да се гълта и преглъща лечебно средство, за да има добър ефект от него. Професорът обясни също, че сребърната вода има доказано антимикробно действие.

„Нано среброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа“, поясни Кантарджиев.

Сребърната вода представлява разтвор на колоидно сребро в обикновена вода, получен чрез специален процес, наречен електролиза, при който сребърни йони се суспендират в дестилирана вода. Тъй като сребърните йони притежават електрически заряд, те остават разпределени в разтвора, без да потъват на дъното. Следователно качествената сребърна вода не изисква разклащане преди употреба и не трябва да е тъмна на цвят. Обикновено тя е ясна или бледожълта, като размерът на частиците оказва влияние върху цвета на разтвора. По-големите частици придават по-тъмен цвят и се абсорбират по-трудно от тялото.

Най-безопасните и биологичноактивни сребърни разтвори съдържат най-малките частици и най-чиста вода. Още преди изобретяването на антибактериалния сапун колоидното сребро се е използвало като дезинфектант. Сребърни разтвори са използвани за дезинфекция на хирургически инструменти и лабораторно оборудване.

Смята се, че колоидното сребро убива едноклетъчните организми, като нарушава техния метаболизъм и способност за преживяемост. Привърженици на тази теория твърдят, че то е ефективно срещу всеки патогенни микроорганизми и не взаимодейства с други лекарства. Научни изследвания са показали, че чистото сребро има способността да убива бактериите, дори такива, устойчиви на конвенционални дезинфектанти.

Като цяло дозирането на сребърната вода зависи от конкретното условие, заболяване и концентрация на използвания продукт. Стандартна доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел и подпомагане на здравето, не бива да надвишава 1 супена лъжица, или 50 до 200 микрограма на ден. Терапевтичната доза за различни заболявания е около 30 мл за 24 часа, като не бива да се взема повече от 7 до 10 дни.

Правете билкови гаргари и смучете бонбони с етерични масла, съветва имунологът

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text