img

Радев нареди кабинета. Гълъб Донев сяда в стола на Киро, Бойко Рашков аут

/
/
/
1380 Views

Румен Радев вече е готов със състава на служебния кабинет, научи ПИК от свои източници в президентството.

Както медията написа още преди месец, твърд фаворит за премиер е Гълъб Донев. Той оглавяваше социалното министерство и при трите служебни кабинета, които до този момент Радев назначаваше. Той е известен като социален експерт, но първата му диплома е от военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

В новото служебно правителство няма да има място сегашният МВР министър Бойко Рашков. За поста се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на МВР в служебните правителства миналата година.

За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и миналата година беше номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката. Предимство е, че се ползва с добра репутация във финансовите среди.

Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета „Герджиков“ като доскорошния шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов – той се очаква да оглави отново Министерството на енергетиката. Христо Алексиев ще е отново служебен министър на транспорта. За министър на отбраната е коментиран Николай Цонев, който беше военен министър по време на тройната коалиция, а миналата година бе за кратко в Надзорния съвет на държавния „Български ВиК холдинг“. Цонев беше освободен от поста си от служебния регионален министър Виолета Комитова.

За МРРБ министър се коментират две имена – на арх. Иван Шишков, който вече беше зам.-министър и главен архитект на район „Триадица“, и на Валентин Граматиков, който влезе последен в екипа на Комитова.

Надежда Йорданова, бивша секретарка на Христо Йорданов и настоящ министър на правосъдието, изхвърча от властта. 49-годишната юристка няма да запази поста си в поредния служебен кабинет. Три биографии се оглеждат за Министерството на правосъдието – на доц. д-р Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който вече беше служебен министър миналото лято, и на депутата от БСП Крум Зарков. Кандидатурата на Киселова към момента изглеждала по-консенсусна, коментираха юристи.

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия служебен кабинет, но от януари тази година Славов е секретар на президента по духовност и култура.

За министър на външните работи се спряга посланикът ни във Великобритания Марин Райков. Според запознати точно той е информирал президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната записка за РС Македония.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text