img

Скъпоценни камъни в Родопите привличат търсачи на богатства

/
/
/
235 Views

Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина.

Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в най-новия хит в туризма, показа проверка на „България Днес“.

„Това е уникално и същевременно типично за Източни Родопи занимание. Свързано е с подземните богатства на Маджарово и има потенциал да се превърне в златна мина за развитието на местната туристическа индустрия“, споделя геологът Васил Бачев.

Градът се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност скалите наоколо крият над 16 вида ценни минерали, скъпоценни камъни и злато.

През 1987 г. младото семейство Надежда и Васил Бачеви свързва завинаги професия и хоби в едно. Двамата участват в геоложките проучвания на района – той като геолог, а тя като геоморфолог.

„През 1996 г. се отдадохме изцяло на страстта си да преоткриваме отново и отново безценните недра на Родопите. През пролетта и есента кръстосваме горите и подготвяме новата си колекция, която след това показваме на хората“, допълва Бачев.

Всичко, което е нужно, за да намерите скъпоценностите, е да се разходите в района на старата мина или покрай река Арда и да се въоръжите с чук и длето. Все повече туристически фирми са започнали да предлагат специални турове с водачи, които показват точните местоположения на находищата. Една обиколка струва 250 лв., като екскурзоводите ви гарантират, че всичко, което намерите, си остава за вас.

Повечето от феновете на това приключение са дами. Най-много са идващите от Пловдив и София. От остарялата мина най-често туристите си тръгват с аметист. Неговата енергия е доста мощна и пречистваща.

Счита се, че носи мъдрост и помага при главоболие. Намират се и смайващи с цветовете си ахати и благородни ясписи.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text