img

Старият Созопол – какво трябва задължително да видим?

/
/
/
387 Views

Ако сте решили да посетите Созопол и искате да се запознаете с неговата история, забележителности и места, които трябва да посетите, то в тази статия ще стане дума именно за това и по-конкретно за Стария град Созопол.

Созопол се намира в близост до Бургас и мнозина го определят за един от най-красивите и забележителни морски курорти в България. Както сигурно знаете Созопол се разделя на две части – Нов и Стар град.

В новата част на града, е изградена инфраструктурата на града – хотели, магазини, кафенета, ресторанти, дискотеки, нощни заведения, плажове, развлекателни места и всичко останало, което трябва да има в един морски курорт.

Старата част на града или както, е известна още „Стария Созопол”, е едно от най-забележителните места в България. Това място, е определено за архитектурен резерват. Стария град, е разположен върху полуостров Скамний. В него се намират всеизвестните възрожденски къщи с автентична архитектура от 18-19 век. Те са типични представители на черноморските възрожденски къщи – първия им етаж, е построен от камък, докато втория, е издигнат от дърво. Там се намира и една от най-старите църкви в България – „Света Богородица”, която, е строена през XV век.

Преди стотици години Созопол, е бил заобиколен от крепостни стени и кули, които са строени по времето на римския император Анастасий. За жалост, обаче днес са запазени само част от тези защитни съоръжения, на които ще може да се насладите и да се снимате за спомен, ако желаете.

Въпреки, че по-голяма част от хотелите се намират в новата част на града и в старата има доста къщи и малки хотели, където ще може да отседнете, ако желаете да се потопите в атмосферата на Стария Созопол, която ще Ви върне стотици години назад във времето.

Така, че ако искате да изживеете една различна почивка, която ще остави трайни спомени във Вашето съзнание, то отседнете в старата част на града и се насладете на неговата красота и забележителности.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text