img

Топкардиологът проф. Иво Петров: Бирата и климатиците докарват до инфаркт в жегите!

/
/
/
392 Views

Известният кардиолог проф. Иво Петров – национален консултант по инвазивна кардиология, обясни, че горещото време създава повишени изисквания към сърдечносъдовата система и затова пациентите, които вече имат някакъв проблем, чувстват неразположение по време на жегите.

Топлото време е един от факторите, който представлява стрес за организма.

Горещините са риск за здравето на много хора. В рисковите групи попадат децата, бременните, по-възрастните, хората с ниско и високо кръвно, със сърдечна недостатъчност, с периферно-съдова и венозна болест, както и тези с мозъчносъдови заболявания и хронични заболявания на бъбреците. Всички те трябва да се пазят в жегите, а в обедните часове на деня да стоят на закрито. Заради горещините високо кръвно вдигат и хора, които по принцип не са хипертонични пациенти, обясни още проф. Петров.

Много често обаче след кратък период на разширение на кръвоносните съдове по кожата следва период на свиване и това провокира хипертонична криза. Артериалното налягане рязко се покачва, като при всеки човек стойностите са различни.

За хипертоник кризата означава показания на апарата от порядъка на 180/100, докато за иначе здравите хора хипертонична криза може да има и при 150/90. Хипертоничната криза изисква внимателно наблюдение от лекар и няколко дни пълна почивка. В жегите не трябва да се пие никакъв алкохол, да се внимава с напитките, които съдържат кофеин, и да се приемат много течности. Всички алкохолни напитки, включително и бирата, обезводняват.

За хората с ниско кръвно най-важното е да поемат много течности. Те също трябва да внимават с кафето – то е диуретик и след началния етап на покачване на кръвното всъщност кофеинът го сваля. Голямата разлика в температурата навън и вътре в помещението, където работи климатик, е стрес за организма. И той определено носи риск, защото в тези условия изискванията към сърцето се повишават прекомерно. И всички трябва да сме внимателни. Съветът се отнася особено за тези хора, които имат някакъв сърдечносъдов проблем.

При болни с хипертония, исхемична болест на сърцето опасността е голяма.

Особено при болни с исхемична болест на сърцето влизането от топло на много студено е предпоставка за спазъм на коронарните артерии. И когато този спазъм се насложи на една вече образувала се стеноза, кръвоснабдяването се влошава още повече. Тези хора е по-разумно да не се излагат на риск и да избягват голямата амплитуда в градусите, обяснява кардиологът.

Количеството вода за здравите и болните също е различно.

Здравите могат да пият до 3 литра, но тези, които имат развита сърдечна недостатъчност, трябва да са по-предпазливи. За тях 3 литра са твърде много. Безспорно водно-солевият баланс трябва да се възстанови, но в същото време не бива да се прекалява с количеството течности, които се приемат през деня. Оптималното количество за сърдечноболните е 2 литра.

Източник: Ретро

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text