img

Трябва да знаете това за доматите, ако искате да имат едри и сочни плодове – цялата тайна е в листата:

/
/
/
299 Views

Невъзможно е да си представим градина без домати, които дават много сладки плодове.  Отглеждането на домати обикновено е доста лесно, но за да имате голям добив е необходимо да спазвате няколко правила по време на вегетацията на домата.

Когато първите плодове, първите доматчета, започнат да растат, е време да премахнете долните листа на домата. Основно тези листа се отстраняват, защото са изпълнили функцията си да пренасят храна до кореновата система, стъблото и плодовете.

Тези листа, ако не се отстранят, могат да причинят болести по растенията, особено ако докосват почвата. Растението може да започне да пуска издънки и от подземните си части, които можете да отстраните и използвате за разсад. Така ще имате допълнителен добив.

Чудесно е, ако тези израстъци са пуснали белите си корени. Пресаждането на израстъците позволява на вашите домати да станат по-големи и по-сочни. От друга страна, както писахме по-горе, повечето от листата, които докосват земята, са предразположени към развитие на заболявания на самото растение и затова трябва да бъдат премахнати.

домати на клонка

Но по време на развитието се получава голяма листна маса, която консумира вода и хранителни вещества от земята. Поради тази причина градинарите любители често се сблъскват с появата на голямо растение, което дава много малки плодове в малки количества.

Долните листа на растението трябва да се отстраняват най-вече поради това, че докосват повърхността, а поради по-голямото излагане на влага пожълтяват и загниват. Намалява се и циркулацията в долната част на растението.

домати плод

Често след като растението пусне плода си, то започва да образува допълнителен дълъг клон, върху който плодът трябва да започне да расте. Това разширение (клон) трябва незабавно да бъде подрязано, за да се запази качеството на самия плод.

При рязане на листата е важно да го направите, когато растенията са добре вкоренени в земята, а не веднага след разсаждането. Ако държите растението в саксия, трябва редовно да го почиствате от жълтите листа.

домати листна маса

Симптомът жълти листа показва, че растението се подхранва лошо от земята, получава малко количество светлина поради лоша циркулация и влажността в тази област е прекалено голяма.

При някои растения понякога листата се уплътняват и растат в голям брой на определено място. Такива листа пречат на светлината да достигне до самата земя, така че са недохранени и плодовете почти ги няма.

подрязване домати

В този случай е необходимо да се разредят листата на мястото, където са уплътнени, като това обикновено се прави от северната страна на растението. Важно е да не се режат всички листа наведнъж, това се прави на интервали и тогава се забелязват измененията, които засягат растението. Отстранявайте 2-3 листа седмично.

Когато се образуват млади плодове, листата под първия цветен клон се отстраняват, за да се даде място за порастване на нови плодове, оставяйки поне 2 листа под първия цветен клон.

домати в полето

Ако спазвате тези прости правила, ще се радвате на богата реколта и едри, сочни домати.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text