img

Велинград и крепостта Цепина

/
/
/
401 Views

Ако искате да прекарате почивката си в планината, но все още се чудите кое място да посетите, то задължително трябва да отидете във Велинград, ако до момента не сте го направили.

Градът има уникална природа, като гледката през зимата, е повече от впечатляваща. Снеговалежът, е обилен и бялата покривка се задържа повече от 150 дни. Велинград, е едно изключително приятно и красиво място, в което със сигурност ще си изкарате повече от добре. Градът, е едно от най-посещаваните места от туристи, независимо от сезона.

Тук идват хора от цялата страна, които търсят лек за своите болежки, в някой от многото, санаториуми, уелнес центрове и лечебници. Велинград, е определян като „СПА столицата” на Балканите, предвид многобройните минерални извори, с които разполага. Ако не смятате да прекарате целия си престой по спа-центрове и санаториуми, може да разгледате някоя от многото забележителности, с които разполага Велинград.

Крепостта Цепина, е една от многовековните забележителности на града и Родопите. Тя се намира на 15км от града, в село Дорково.

Крепостта, е построена през средновековието, като през вековете няколко пъти сменява владението си. За първи път, тя влиза в територията на България през IXвек, но 150-200 години по-късно бива завладяна от Византия. В края на същия век, по управлението на цар Калоян, крепостта Цепина отново влиза във владение на България. След неговата смърт, обаче отново губим крепостта и тя става владение на никейския император Йоан II Дука Ватаций, но години по-късно Михаил II Асен отново успява да завземе крепостта.

За последен път крепостта бива отнета от територията на България, когато падаме под османско робство. Крепостта Цепина заема площ от 10дка. В нея биват открити останките на няколко църкви и водохранилища

. В днешно време, крепостта, е една от най-големите атракции в местността. Тя се, е превърнала в един от най-големите музей в България, в който може да разгледате находките, които са били открити в археолозите или да пренощувате в някой от хижите и хотелите, които са построени, около крепостта.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

1 Comments

Твоят коментар

It is main inner container footer text