img

Велинград и пещерата Лепница – едно незабравимо изживяване

/
/
/
386 Views

Със своите 650 минерални извора, България заема престижното второ място в света, но за жалост не всички са усвоени. Най-много минерални извори има във Велинград – 80.

Поради тази причина, курортния град се слави, като център на балнеотурзма, не само у нас, но и на Балканите. Във Велинград има изключително много спа-центрове, лечебници и санаториуми, които предлагат на своите клиенти, лечебни процедури и масажи на най-високо ниво.

Освен с тях, Велинград разполага с много красива природа и забележителности. Несъмнено символите на града са извора Клептуза и крепостта Цепина. Освен тях, обаче има още много красиви места и забележителности, които трябва да се посетят.

При всички положения, трябва да разгледате пещерата Лепеница, която, е една от най-големите в България. Тя се намира на 15 км от Велинград и, е отворена за посетители от 2010 г. В пещерата са запазени всички уникални образувания, които природата, е създала – сталактити, пещерни езера, сталагмити и прочие. Въпреки, че в пещерата, е влизано на 1400 метра дълбочина, едва 600 метра са отворени за посетители. До момента още няма човек, който да се, е престрашил и да влезе до края на пещерата.

Трябва да знаете, обаче, че тя не е оборудвана, като останалите пещери, които са отворени за туристи. В нея няма бетонни пътеки или дървени укрепления, няма почти никакви съоръжения, които да улесняват нейното разглеждане.

Влизането в пещерата без водач и екипировка, е забранено. Ако не разполагате със собствена, може да си вземете на място от пещерата. Пещерата, е разделена на няколко пътя, които имат обща дължина от 600 метра. Освен това пещерата, е разделена на няколко зали, които носят звучните имена, като „Армани” и „Срутището”.

Въпреки, че не, е оборудвана, като останалите пещери, които са пригодени за посещения и снимки, в пещера Лепеница със сигурност ще се почувствате, че сте в пещера – мрачно, мокро и кално, с тесни и ниски коридори.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text