img

Владимир, синът на Стефан Данаилов: Купих си къща, започвам работа като лекар

/
/
/
272 Views

„Тук съм да видя готовия паметник на баща ми. Няма да ви го показваме още, защото има доста документи, които трябва да се попълнят, но аз го харесвам, тъй като съм го виждал на снимка.“

Това сподели ексклузивно пред „България днес“ синът на Стефан Данаилов – Владимир. Той пристигна вчера със съпругата си Виктория у нас за последните приготовления за паметника на името на баща му.

„Около мен има новини – купихме си къща и започвам да работя като общопрактикуващ лекар от 1 юли. Не съм наясно дали ще се успея да си дойда декември, когато е годишнината от рождението на баща ми, затова реших да свърша тази работи през двете седмици, в които съм тук да видя майка ми и да се запозная с документите за паметника“, каза Влади, който се върна от Щатите.

Единственият наследник на големия актьор хареса първия вариант на Вежди Рашидов, който видял под формата на ескизи. След това майка му Ирен Кривошиева му предоставила още няколко варианта и двамата се спрели на един, в който лицето на Стефан Данаилов е до театрална завеса.

„Направиха го, стана много хубав, но ще изчакаме с официалното представяне пред хората„, каза Ирен. Официалното откриване на творбата ще бъде на рождения ден на Стефан Данаилов – 9 декември. Тогава, ако беше жив, Ламбо щеше да стане на 80 години. Докато е тук, 35-годишният син на Мастера ще се срещне и с племенницата на Ламбо – режисьорката Росица Обрешкова, за да обсъдят бъдещия документален филм за баща му.

По него също се работи. Тогава именно трябва да отвори врати и театърът на името на Стефан Данаилов, създаван от ученици на Мастера.

„Знам, че искат да направим филм за баща ми, в който аз да играя него, тъй като ние много си приличаме, но още нямам подробности за този проект, а и честно казано, не смятам, че трябва да участвам“, казва Влади. „Според мен, за да имат успех всички инициативи в памет на Стефан, трябва да се обединим тези, които сме били в живота му. Защото така никой не знае какво прави другият и това не е решение“, смята Кривошиева.

Засега още не е ясно дали в края на годината своята книга за Стефан Данаилов ще представи официално и Аня Пенчева. Актрисата написа „Такъв беше Ламбо“ от нейната гледна точка за живота си с него. Тя не пожела да коментира кога ще има официално представяне на творбата й. Аня Пенчева е говорила лично с Владимир Данаилов по повод премиерата на книгата, но и синът на Ламбо не пожела да каже повече подробности по нея.

Колкото до това дали ще се върне в България, когато завърши докторантурата си, Влади е категоричен:

„На този етап не виждам как ще се случи да се върна. Дължа може би повече от 300 000 долара за обучението си. Нормално е в Щатите да имаш кредит за образование, а след това, като започнеш работа, да го изплащаш. Ако се прибера тук, в България, и работя като лекар, няма как да върна парите по заема“, категоричен е синът на Ламбо.

Събират се с Митко Бомбата

В градинката на Народния театър има паметник на друг велик актьор – Григор Вачков. Скулптурата бе идея на Светлин Русев, а направата бе на Емил Попов. Приживе Григор и Ламбо играха в „На всеки километър“ и бяха приятели. „Хубаво е да се съберат пак един до друг“, коментират близките на Ламбо.

Твоят коментар по темата
Сподели с приятели

Твоят коментар

It is main inner container footer text